beveiliging,security,bestanden,classificatie

IT Beveiliging met de aanpak van Arcolos

Informatiebeveiliging gaat om een heleboel verschillende dingen, waaronder beveiligen van wachtwoorden, ongeoorloofd toegang tot documenten en privileges tot applicaties, e-mail oplichting en vele andere toepassingen.

Aangezien de meeste ondernemingen een beroep doen op hun computer voor het merendeel van hun dagelijkse communicatie en behoeften, moet men voorzichtig zijn bij het gebruik van de computer in het algemeen. Om beveiligingsdiensten begrijpbaar te maken moeten we meer dan 20 jaar terug gaan in de tijd. De meeste ondernemingen deden hun administratie op computer, veel documenten werden in die tijd nog afgedrukt op papier.


Documenten

Afhankelijk van de confidentialiteit werden deze documenten geordend in een kast die gebruikt werd door alle medewerkers, in een kast achter slot en grendel of in het archief ergens in de kelder. Het ordenen van documenten is in de eerste plaats niet alleen een administratieve noodzaak, maar in sommige gevallen is het ook een wettelijke verplichting.

Klantgegevens

Denk bijvoorbeeld maar aan boekhoudkundige documenten, betalingsbewijzen, curriculum vitae's van potentiele medewerkers, loonfiches van medewerkers, documenten aangaande sociale zekerheid en veel andere vormen van documenten waar zowel persoonlijke, confidentiƫle of andere klantgegevens op vermeld staan.


private,protection,process,data,hackers,dpo,secure

Medewerkers

Personeelsleden ordenen documenten niet alleen bij de afsluiting van een dossier, maar ook - en vooral - om ze te kunnen terugvinden wanneer ze deze nodig hebben. Vandaag de dag is deze informatie in de meeste ondernemingen aanwezig in digitale vorm. Een goed en efficicent proces moet ervoor zorgen dat de digitale informatie op een geordende en toegankelijke wijze aanwezig zijn in de verschillende diensten van een onderneming. Dit is niet altijd eenvoudig te realiseren vooral door het feit dat documenten niet fysisch maar virtueel (digitaal) op een folder opgeslagen worden.


Bedrijfsinformatie

De daders die gevoelige bedrijfsinformatie laten lekken blijken vaak (oud-)medewerkers die zich door hun werkgever miskend voelen en uit onvrede interne documenten in het openbaarheid gooien. Niet alle medewerkers hebben uiteraard toegang tot uiterst gevoelige en mediavriendelijke bedrijfsgegevens; toch is de bedrijfsinformatie waar kantoormedewerkers bij kunnen komen al gevoelig genoeg in andermans handen.

Risco's beperken !

Uit onderzoek blijkt dat medewerkers een voorkeur hebben voor klantendatabases, presentaties, strategische plannen, ondernemingsplannen en plannen voor producten- en diensten. Wanneer deze informatie in de verkeerde handen valt, leidt dit tot aanzienlijke risico's voor het bedrijf: het verliezen van concurrentievoordeel, schade aan merkreputatie en verlies van klantenloyaliteit.